Powered By Blogger

lørdag 30. oktober 2010

Koselig tradisjon???


Det er jo som kjent Halloween eller Alle Helgens Aften denne helga.
Hva synes jeg om det...?Her kommer et utdrag fra Wikipedia:


Den amerikanske feiringa av halloween stammer fra den katolske allehelgensdagen som igjen har trekk fra flere hedenske høstfester, blant annet den romerske festivalen for Pomona og kelternes fest for dødsguden Samhain. I protestantiske land sluttet allehelgensdag etter hvert å være helligdag (i Norge skjedde dette i 1770. I USA fikk feiringen sitt moderne uttrykk på slutten av 1800-tallet). Noen tradisjoner som hadde overlevd lenge i Irland, kom til USA med irske immigranter. I Sverige fikk skikken et gjennombrudd 1995 og i Norge rundt år 2000, drevet frem etter kommersielt press og av påvirkning fra amerikansk massekultur.

Den moderne feiringen av halloween varierer fra land til land, mellom ulike religiøse grupper og i forskjellige miljøer. Amerikanske barn markerer kvelden ved å kle seg ut og gå fra hus til hus og be om godteri. Dette heter "Trick or Treat" da man spør ved husene om man ønsker å gi godteri eller om barna skal utføre rampestrekter. En variasjon av halloween er Punkie Night, som feires den siste torsdagen i oktober i landsbyen Hinton St. George i provinsen Somerset i England.
For satanister og hekser har Halloween vært feiring av døden og starten på heksenes år. Den markerer starten på død og ødeleggelse som assosieres med vinteren. På denne tiden er kraften fra underverdenen sluppet fri, og ånder skal være løslatt for å fare rundt på jorden. Denne tiden skal være den gunstigste for å kontakte ånder.

Symboler i moderne feiring 

«Jack-o'-lantern», et uthult gresskar med «ansikt» og lys, er det vanligste symbolet og dekorasjonen for halloween-feiringen i USA. En slik lykt er første gang omtalt i 1837 og ble knyttet til Halloween allerede fra 1866.
I følge tradisjonen er skillet mellom den logiske, daglige verden og den spøkelsesaktige nattverdenen nærmest usynlig på halloween. I feiringen er det derfor vanlig å pynte med gjenstander som symboliserer døden, de levende dødesvart magi og mytiske monstre. Vanlige halloween-figurer i moderne populærkultur er spøkelser, levende beinranglerhekserzombierdemoner, røde smådjevlersvarte katter og edderkopper, , så vel som litterære figurer som Dracula og Frankensteins monster. Det er også vanlig å bruke enkelte symboler for høst og grøde i halloween-feiringen. Det gjelder særlig gresskar, helst med utskåret ansikt, og fugleskremsler, som representerer både jordbruk og det levende døde.Svart og oransje er blitt typiske Halloween-farger og står for henholdsvis «natt og mørke makter» samt «gresskar og markens grøde».
Den sterke dødssymbolikken i amerikansk Halloween-feiring med skjeletterhodeskallerflaggermus og blod, er ikke hentet fra de britiske høstfestene, men er inspirert av den katolske allehelgensdagen Mexico, der den feires som De Dødes dag.

(wikipedia er ikke et fullstendig troverdig oppslagsverk, da det er åpent for alle og skrive inn og endre opplysninger. Derfor inneholder det noen ganger avvik fra fakta)

Koselig?? 
I rest my case!!

7 kommentarer:

 1. dette er en tradisjon vi ikke behøve å gjøre til vår:)

  Lørdagsklem fra Trine, hilser til Leon også da:)

  SvarSlett
 2. Ikke feiring av denne importerte "høytiden" -bare butikkene som skal tjene mer penger.... og vi hiver oss på... men når det er sagt, så regner jeg med at jeg nok må til pers når ungene blir eldre, vil helt sikkert være med de også... men til da... ittno feiring her i gården! Gleder meg til jul, jeg :)
  Klem
  Lise

  SvarSlett
 3. Jeg er ikke noe fan av Halloween, men heller der denne feiringen egentlig stammer fra, nemlig Samhain. Synd at amerikanerne har gjort dette til et sånt overdrevnet-kjøpe-dilldall greie! (skal legge ut et innlegg om Samhain i morra ;-))
  Ja, jeg er rimelig tankefull om dagen.. Prøver å få det ut på en måte som ikke blir en form for klaging, eller for personlig. Derfor blir det mye sangtekster og bilder.. :-)

  Huff, så leit å høre Janniche! Får vondt inni meg.. :-(
  Skjønner veldig godt at det er litt tungt om dagen da!

  Håper du og Leon har en koselig lørdagskveld ♥

  Takk for koselig kommentar inne hos meg, det varmer alltid!

  Klemmer fra meg

  SvarSlett
 4. Bra skrevet, Janniche!!!det enda som er bra er att det er mye lettere å få tak i gresskar i butikene...vilket jag har passat på!!!!!

  SvarSlett
 5. Bra skrivet. Firar aldrig halloween, det har vi aldrig gjort i vår familj. En pumpa som lyser upp i mörkret är allt.
  Ha en skön kväll Leon och du
  Kram till er bägge

  SvarSlett
 6. heisan

  takk for hyggelig hilsen.. første gangen min på Brukt`n også...men ikke siste gangen---
  de hadde masse fint...

  Halloween er nok ikke min greie...

  Klemmer 0))

  SvarSlett

Blir veldig glad for en liten kommentar! Takk! :-)

Related Posts with Thumbnails